VODA JE IZVOR ŽIVOTA

vodopskrba
Voda se na Zemlji pojavljuje u tri agregatna stanja: kruto, tekuće i plinovito.

U Zemljinoj kori, te atmosferi kojom je Zemlja obavijena nalazi se oko 1.400 milijuna kubnih metara vode. Od te količine 97% otpada na slanu vodu. Samo 3% od ukupne količine vode (na Zemlji) otpada na slatku vodu, a od toga je 70% vječni snijeg i led, a samo 30% (ili oko 1% ukupnih količina vode na Zemlji) jesu ostale (dostupne) slatke vode. Taj maleni postotak raspoloživih slatkih voda održava život na Zemlji.

Nije slučajno da voda prekriva 2/3 Zemljine površine, a i ljudsko tijelo se sastoji od 2/3 vode.

Priroda je stvorila vodu kao hranu i kao lijek, jer u prirodnom ciklusu reciklaže, voda stvara i razgrađuje organizme, živu i neživu materiju.

Najveći rezervoar vode na Zemlji nalazi se u oceanima, čija površina pod utjecajem Sunčeve topline isparava, u obliku vodene pare dospijeva u atmosferu, gdje se hlađenjem kondenzira stvarajući oblake. Količina vode koja se nalazi u atmosferi najmanja je u odnosu na ostale izvore vode, a vrijeme njezina zadržavanja je samo 9 dana, tako da se relativno brzo vraća natrag na površinu kopna ili oceana u obliku oborina. 

Vodu čine jedinstvenom njezina posebna svojstva, i način na koji se mjenja zagrijavanjem i hlađenjem. Večina tvari se širi pri zagrijavanju i steže pri hlađenju, dok se voda ponaša drukčije. Posebna osobina vode je da umanjuje silu gravitacije tijela koji se nalazi u njoj. (Arhimedov zakon)

Smrzavanjem voda povečava volumen oko 11%, postaje lakša i zato led pliva na površini. Kad nebi bilo tako, ne bismo prepoznali naš planet Zemlju.

Led bi potonuo na dno, i voda bi se sve više smrzavala sve dok se vodene mase ne bi pretvorile u ledene blokove.

U oceanu ne bi bilo kruženja vode, pa toplija voda iz tropskih krajeva ne bi stizala do polarnih predjela,  u tropima bi bilo nepodnošljivo vruće, a polovi bi bili stalno smrznuti.

Prisutnost vode u čvrstom, tekučem i plinovitom stanju, čini zemlju jedinstvenom u Sunčevom sustavu. Voda i tlo su nezamjenjivi dijelovi ekosustava. Voda omogučava život u tlu. Tlo bez vode je beživotno. U suhoj zemlji zrno može ležati tisuću godina. Dodirne li ga kap vode, zrno oživi. Voda mu daje život. Voda štiti tlo i od prevelikog zagrijavanja i hlađenja. Voda je najveći rastvarač od svih tekućina. Samo malobrojne materije nije u stanju otopiti. Da voda izgubi sposobnost otapanja, biljni svijet nebi mogao crpiti hranu iz tla, pa bi nestao i biljni i životinjski svijet.

Čovjek mora poštivati zakone prirode, jer do sada niti jedan zakon prirode čovjek nije promijenio!

PRIJAVA KVAROVA

Besplatan broj za prijavu kvarova na cjevovodu:

0800 333 444

INFORMACIJE

Informacije o potrošnji vode i računima možete dobiti radnim danom na broj telefona 035-405-766 u radnom vremenu od 7 do 14 sati 

ODRŽAVANJE VODOV. MREŽE

Tel./Fax: 035/405 767
Radno vrijeme: 07:00-23:00
Dežurni: 23:00-07:00
e-mail: tomic@vodovod-sb.hr

ODRŽAVANJE KANAL. MREŽE

Tel./Fax: 035/250 497
Radno vrijeme: 07:00-15:00
Dežurni: 15:00-07:00
e-mail: odvodnja@vodovod-sb.hr

SAMOOČITANJE VODOMJERA

Telefon: 035 405 -730

                035 405 -755

                035 405 -766

Radno vrijeme: Pon-Pet. 07:00-15:00

e-mail :reklamacije@vodovod-sb.hr,  stribor.valenta@vodovod-sb.hr